Δευτ-Πεμ 8:30–15:30 Παρ. 8:30–14:30
210-7490800
'Αρθρα - Τελευταία Νέα
κ. Β. Μπάλλας | Ένταλμα σύλληψης και αυτόφωρο για "ένα καραφάκι ούζο"
Έφτασε το καλοκαίρι και στο μυαλό μου ήρθε μία σχετικά πρόσφατη ασφαλιστική υπόθεση της ARAG HELLAS.
Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν ένα καραφάκι ούζο να βάλει σε περιπέτειες έναν σοβαρό επαγγελματία, και όμως, είναι γεγονός ότι λίαν προσφάτως μας απασχόλησαν υποθέσεις που αφορούν την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους από περίπτερα, μίνι μάρκετ κτλ.- και όχι μόνο σε συμβουλευτικό επίπεδο.
Ένα χαρακτηριστικό και συνάμα ενδιαφέρον περιστατικό είναι το κάτωθι:
Συγκεκριμένα, μία παρέα νεαρών (ανηλίκων) εισήλθε στο κατάστημα (μίνι μάρκετ) ασφαλισμένου στην ARAG HELLAS καταστήματος με το πρόγραμμα Νομικής Προστασίας Επιχείρησης. Οι νεαροί μαζί με αναψυκτικά, τσιπς, μπισκότα κτλ. ψώνισαν μεταξύ άλλων και ένα καραφάκι ούζο. Σε ερώτημα προς τους νεαρούς από πλευράς ταμία, για ποιο λόγο θέλουν να αγοράσουν ούζο, η αυθόρμητη απάντηση ήταν ότι η μητέρα του ενός ζήτησε το ούζο για να μαγειρέψει καραβιδομακαρονάδα. Η ταμίας πείστηκε και οι ανήλικοι αποχώρησαν με τα ψώνια και το καραφάκι ούζο.
Μετά από λίγες ώρες προσήλθε στο εν λόγω κατάστημα Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με ένα ένταλμα σύλληψης στο χέρι, αναζητώντας τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε εκτός πόλης.
Τί είχε συμβεί λοιπόν, ένας εκ των ανηλίκων μαθητών που βρισκόταν σε τριήμερη, σχολική εκδρομή, ήπιε στα πλαίσια κάποιου «παιχνιδιού» (“challenge”) «άσπρο πάτο» το καραφάκι ούζο, λιποθύμησε και διεκομίσθη εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ειδοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς- συνοδούς της εκδρομής οι γονείς του ανηλίκου οι οποίοι κάλεσαν την Αστυνομία. Στο ερώτημα της Αστυνομίας που, πως και από ποιον ο ανήλικος προμηθεύθηκε αλκοόλ, οι συμμαθητές του υπέδειξαν το κατάστημα απ’ όπου είχαν αγοράσει, δήθεν για καραβιδομακαρονάδα το καραφάκι ούζου.
Ευτυχώς ο καταστηματάρχης απουσίαζε κατά την άφιξη της Αστυνομίας, διότι διαφορετικά θα είχε συλληφθεί και θα είχε ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μία μικρή τουριστική περιοχή. Δηλαδή να συλλαμβάνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια υπαλλήλων, πελατών, γειτόνων και φίλων ο επιχειρηματίας και να οδηγείται- στο περιπολικό (δυσμενή σχόλια- βλάβη στη καλή φήμη της επιχείρησης και κατ’ επέκταση ζημία για την επιχείρηση).
Ο ασφαλισμένος επικοινώνησε αμέσως με τη Νομική Υπηρεσία της ARAG HELLAS, έλαβε νομικές συμβουλές και οδηγίες, οπότε ευλόγως περίμενε να παρέλθει το αυτόφωρο, ήτοι ολόκληρη η ημέρα του συμβάντος και η αμέσως επόμενη. Στη συνέχεια, έχοντας αποφύγει την επ’ αυτοφώρω σύλληψη, έχοντας εξ αρχής στο πλευρό του έμπειρο Ποινικολόγο της ARAG HELLAS, απαλλαγμένος από το άγχος εύρεσης δικηγόρου, τη δικηγορική αμοιβή και τα δικαστικά έξοδα, αισθάνθηκε σίγουρος ότι η σχετική δικογραφία παρακολουθείται και μόλις ολοκληρωθεί θα παραληφθεί και μελετηθεί, ούτως ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Δικηγόρος της ARAG HELLAS να τον εκπροσωπήσει στην προκαταρκτική διαδικασία και τον υπερασπιστεί στο ακροατήριο του Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης παράλληλα με την ποινική δίωξη, υφίσταται και το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικού προστίμου. Και σε αυτήν την περίπτωση η ARAG HELLAS θα σταθεί δίπλα στον ασφαλισμένο της, ασκώντας τις ενδεδειγμένες προσφυγές κτλ.
Νομικό πλαίσιο:
Τη δεκαετία του 80-90 το πιθανότερο είναι να μην έδινε κανείς σημασία σε αυτού του είδους τις υποθέσεις. Η γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, είτε μεγάλωσαν στην Αθήνα, την επαρχία ή το εξωτερικό, μετά βεβαιότητας έχουν επανειλημμένως προμηθευθεί τσιγάρα ή ποτά από περίπτερα ή μίνι μάρκετ για τους γονείς τους (ή και τους ίδιους), χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο ταμείο.
Οι καιροί όμως αλλάζουν- ειδικά την τελευταία δεκαετία, αλματωδώς- και η Κοινοτική Νομοθεσία θέτει κυριολεκτικά υπό διωγμό τα τσιγάρα και το αλκοόλ, ιδίως όσον αφορά τους ανηλίκους (απαγόρευση διαφήμισης κτλ.).
Σήμερα, αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε απλό και συνηθισμένο, δηλαδή ένας ανήλικος να αγοράσει ένα κουτάκι μπύρα ή τσιγάρα «για τους γονείς του» από το περίπτερο, απαγορεύεται αυστηρά και επισύρει σοβαρές συνέπειες σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι με αριθμό 2001/37/ΕΚ και 2003/33/ΕΚ Οδηγίες, που στοχεύουν στην επιβολή περιορισμών σε σχέση με την παραγωγή, παρουσίαση, πώληση, διαφήμιση και χορηγία προϊόντων καπνού, στις οποίες η Ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με τις ΚΥΑ 266/2003 και ΚΥΑ 81348/2005 αντίστοιχα.
Η ισχύουσα Νομοθεσία αυστηροποιήθηκε μεταξύ άλλων με τη θέσπιση του Νόμου 3730/2008 περί προστασίας ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.
Το άρθρο 1 προβλέπει επί λέξει:
Προστασία ανηλίκων.
1.Η προστασία των ανηλίκων από τη χρήση προϊόντων καπνού και την κατανάλωση αλκοόλ ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ασκείται από την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του παρόντος.
2.Κατά την έννοια του παρόντος νόμου:
α) προϊόντα καπνού είναι όσα παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από φύλλα καπνού ως πρώτη ύλη και προορίζονται για χρήση μέσω εισπνοής, μύζησης ή μάσησης,
β) ανήλικοι είναι όποιοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
Άρθρο 17 του Νόμου 3868/2010.
γ). Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους κατά παράβαση των άρθρων 2 και 4 του Ν. 3730/2008 ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Εν κατακλείδι χρήζει μεγάλης προσοχής η πώληση προϊόντων καπνού και αλκοόλ προς ανήλικους και σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς την ηλικία του υποψήφιου νεαρού αγοραστή των εν λόγω προϊόντων, ο καταστηματάρχης ή ταμίας οφείλει να βεβαιωθεί ότι δεν πωλεί τα εν λόγω προϊόντα σε ανήλικο (λ.χ. με την επίδειξη ταυτότητας κτλ.).
κ. Β. Μπάλλας | Επικεφαλής Νομικής Υπηρεσίας ARAG Hellas